Atsparus trukdymams – Indistractable

Nir Yeal kadaise parašė savo pirmą hitą – Hooked. Jame metodiškai atskleidžiama, kaip didžiosios programinę įrangą kuriančios korporacijos – Google, Microsoft, Facebook ir kiti – taip gerai konstruoja ir formuoja žmonių įpročius, kad šie net nesuvokia patekę į jų žabangas. Tikrinate Facebook programėlę 20 kartų per dieną? Praleidžiate su Youtube ar Tiktok dvi valandas per dieną? Sveikiname, jūs jau užvaldyti:)

Taigi, po Hooked autorius sugalvojo, kad reikia parašyti knygą apie tai, kaip tapti atspariu vidiniams ir išoriniams trikdžiams ir vėl būti produktyviu. Pavadino ją “Indistractable“.

Nuobodūs, bet turbūt naudingi patarimai dėl išorinių trikdžių – išjungti programėlių pranešimus (notifications), garsus ir kitokius trikdžius, blaškančius jūsų dėmesį. Dirbti koncentruotais laiko tarpais (Pomodoro technique), daryti pertraukas tarp jų, kad smegenys pailsėtų ir persijungtų. Perspėti šeimą ir kolegas, kada nenorite būti trukdomas. Na, o svarbiausia – susitvarkyti su vidiniais trikdžiais. Čia, turiu pasakyti, esu skaitęs ir geresnių patarimų, na, bet žodžių iš dainos neišimsi – N. Eyal savo įrankių sąraše siūlo meditacines technikas ūmiems norams ir mintims sutvardyti. D. Allen rekomenduoja lengvesnę techniką – užrašyti tai, kas svarbaus šovė galvon ir grįžti prie daromos užduoties.