Atsiskyrę sienomis

Pasirodo, pirmąją mano skaitytą T. Marshall knygą perskaičiau jau prieš 3 metus – štai “Geografijos įkaitų” įrašas mano svetainėje. T. Marshall, skirtingai nei G. Friedman, yra gerokai minkštesnis ir mažiau pamokslauja. Divided yra apie sienas tarp žmonių. Berlyno siena, Izraelo ir Palestinos siena, siena tarp Pakistano ir Indijos, daugybė sienų tarp protestantų ir katalikų Šiaurės Airijoje, Trumpo siena, na ir kitos sienos. Nekalbant apie virtualias, nematomas – kastos Indijoje, privačių universitetų absolventų sienos Didžiosios Britanijos politikos arenoje ir taip toliau.

Kaip jos atsiranda? Dažniausiai dėl dviejų priežasčių: religija ir migracija. Abiem atvejais žmonės skirsto kitus į “mes ir jie”, todėl reikia gintis nuo blogiečių, jų įsitikinimų ar ketinimų. Jie arba mus puola, arba kelia grėsmę mums, mūsų ekonomikai, darbo vietoms, vaikams ar dar kam nors.

Deja, bet dažnai sienos sustabdo kraujo praliejimą. O juk galima būtų spręsti ir kitaip. Gera, teisinga knyga, patekanti į geopolitikos knygų must read sąrašą.