Geografijos įkaitai: dešimt žemėlapių, pasakančių viską, kas lemia pasaulio politiką

Geopolitikos tema mane užkabino dėl dviejų priežasčių: pirmoji – smalsumas ir noras matyti “didesnį paveikslą”. Antroji – George Friedman (Stratfor) knyga “The next 100 years“.

Vos tik baigus skaityti pirmąją knygą, į rankas pateko ši britų žurnalisto ir publicisto Tim Marshall knyga, kurią rekomenduočiau bet kuriam geopolitika besidominčiam naujokui.

Skaitant nebe pirmą knygą apie geopolitiką, pabosta standartinis standartinių regionų ir jų problematikos pristatymas – Senoji susiskaldžiusi Europa, totalinės santvarkos siekiantys viduriniai rytai, natūralių barjerų užbarikaduota Rusija, vandenyno galias iš Amerikos atimsianti Kinija, bedantė Japonija, Kinų užkariauta Afrika ir taip toliau. Kitavertus, istorija moko, ir kartojantis jos pamokas, darosi akivaizdu, kad labai toli nuo Vestfalijos taikos sutarties pasaulis nenuvažiavo.

Man labai patiko gerokai šviežesnis požiūris ir išvados nei jau senstelėjusioje Zbigniew Brzezinski “Strateginės įžvalgos” ar nuobodokoje Henry Kissinger “World order”.

Žiauriai geras – sklandus ir be nesąmonių, Aurelijaus Katkevičiaus vertimas.

Lietuvišką versiją mačiau A. Mickevičiaus bibliotekoje, knygynuose ir knygos.ltangliška versija Amazon’e.