Ateities verslai ir darbai

Jau dabar žinome, kad niekada nebebus taip, kad kartą išmokęs profesijos ar įgūdžių, tą patį darbą dirbsi visą savo gyvenimą – panašu, kad senuosius darbus iš mūsų perims robotai, o mes kursime naujus. Kas dar? Knygoje ateitis pradedama formuoti nuo robotų, vėliau atėjo genetikos eilė (ir iš šio mokslo kylantys etiniai klausimai), dar vėliau – skaitmeninės valiutos ir informacijos, skaitmeninių karų ir kitų realistiškų iššūkių.

Ką tai reiškia mums? Kad rinkdamiesi ateities darbus, atgal žiūrėtume tik edukacijos tikslais. Ateitis yra dar labai neapibrėžta, tačiau mūsų vaikai dirbs kartu su dirbtiniu intelektu, atsiskaitinės virtualiais pinigais, o informacija apie juos bus pasiekiama bet kur ir bet kada – labai skirtingai nei apie mus. Visi futuristai teigia, kad didės kūrybingumo, socialumo ir psichologijos – softinių specialybių poreikis, ir kad iš esmės gebėjimas greitai atlikti rutinines užduotis jau dabar yra nieko vertas.

Mano galva ši knyga – lengvas skaitalas, sunkiai lygintinas su šios srities sunkiasvoriais – G. Friedman, Y. N. Harari ir kitais. Kitavertus, autorius mane papirko tuo, kad buvo išbanintas iš Rusijos, o tai apie jo darbus ir vertybes sako daug.

Alec Ross pristato savo idėjas ir knygą TEDx konferencijoje: