Harari pamokos ir parėdymai 21 amžiui

Yuval Noah Harari yra serijinis bestselerių rašytojas. Iš pradžių Sapiens apie paskutiniuosius 70 000 žmonijos metų su išsamiais paaiškinimais, kodėl elgiamės vienaip ar kitaip. Vėliau Homo deus – dieviškuosius žmones ir vis didėsiančią atskirtį tarp turtingųjų ir paprastų žmonių. Tai buvo įspūdingi istorijos, modernios filosofijos, biologijos ir neurobiologijos lydiniai.

Šįkart knyga stiliumi panaši į Malcom Gladwell – stumia į racionalaus mąstymo glėbį. Kodėl turtingų tėvų vaikai geriau išsimokslinę? Kodėl žydai, viena mažiausių religijų, taip gerai žinomi pasaulyje. Kodėl jie save taip šlovina? Ar suprantame, kad cukrus nužudo daugiau žmonių nei teroristai?

Žmonės yra neįtikėtinai išradingi. Panašu, kad net ir dirbtinis intelektas nesugebės jų aplenkti. Kas gi sugalvotų kamikadzes?

Keletas išvadų: duomenys, jų panaudojimas ir vis greitėjantis technologijų vystymosi ciklas suteiks galią tiems, kas juos valdys. Taip pat mes per daug pasitikime savo žiniomis, atmintimi ir racionaliu mąstymu. Iš tiesų mes bukėjame. Ir svarbiausia – turime išmokyti save ir savo vaikus KAIP mokytis, o ne KO mokytis. Aplinka keičiasi pernelyg greit – nebeturime prabangos mokytis konkretaus amato.