Nuo nulio iki eksperto – kaip greitai išmokti naujų dalykų

M. Gladwell savo knygoje “Išskirtys” nurodo, kad per 10.000 valandų galite tapti bet kurios srities ekspertu – inžinierium, muzikantu, mokslininku, specialistu.

Steve “S.J.” Scott specializuojasi įpročių keitimo ir formavimo srityje. Daugybės jo knygų pavadinimai siūlo receptus,tokius kaip “Išsivalyk galvą nuo chaoso”, Išmok mediduoti” ar “Išmok taupyti”.

Knygą turėjau nusipirkęs seniai, kuomet peržiūrinėjau saviugdos skyriaus naujienas. Turiu draugų, teigiančių, jog mano interesų ir pomėgių spektras – smarkiai per platus, tiesiog negaliu sustoti mokytis toliau. Todėl, galvoju, knyga padės suprasti, koks yra naujos disciplinos mokymosi procesas ir kaip jį galima pagreitinti.

Taigi, šeši svarbūs žingsniai:

  1. Nustatykite, koks jūsų mokymosi stilius (vienas iš 7). Galite rasti daugybę testų ieškodami “learning style assesment”.
  2. Pasirinkite VIENĄ įgūdį. Visada bus pagundų “praplėsti apimtį” – nedarykite to. Nerti vašeliu? Pamirškite virbalus, nerkite vašeliu.
  3. Susikurkite mokymosi įprotį ir sistemą. Pavyzdžiui, rytais automobilyje klausyti podcastų (iš geriausių autoriu), savaitgaliais skaityti knygą ar žiūrėti video ta tema.
  4. Užsirašinėkite pastabas. Ne viską, o esmę – pagrindinius žodžius ar terminus. Tiks popierius ir pieštukas, retais atvejais – išmanus telefonas (nes šalia Notes apps’o dar daugybė pagundų).
  5. Imkitės projekto, kuriame būtų išnaudotas įgūdis – taip ne tik išmėginsite teoriją, bet ir per praktiką automatizuosite įgūdį.
  6. Paverskite tai rutina. Suskaidykite įgūdžiui reikalingus veiksmus į mažiausias dalis ir kasdien stumkitės tolyn mažais žingsneliais.

Kas jums trukdys?

  • Sunku pradėti, atidėliojimas
  • Nerandu laiko
  • Nenumesti mokymosi po keletos dienų
  • Nenuoseklumas – šokinėsite nuo šaltinio prie šaltinio, blogo, podcastų.
  • FOMO – fear of missing out – jūsų interesų ir idėjų sąrašas gerokai platesnis nei galimybės. Pasirinkite ne daugiau 5 prioritetų artimiausiems metams.
  • Jūsų nepalaikys aplinkiniai. Jei neprašysite ir neįtikinsite, kad jums reikia palaikymo.