Išskirtys – Malcolm Gladwell

Net ir big data neatsakytų į klausimus, kuriuos narplioja Malcolm Gladwell savo knygoje. Taigi, azijiečiai skaičiuoja greičiau ir geriau nei vakariečiai ne dėl to, kad jų intelektas aukštesnis, o dėl to, kad tai lemia kelios dedamosios: kinų kalboje skaičiai suvokiami ir tariami keletą kartų greičiau; azijiečių kultūroje labai stiprus sunkaus darbo kultas, ir kiekvienas vaikas skaičiuoti išmoksta paprastuoju – mokymosi būdu.

Technologinių įmonių vadovai gimę 1954-1955 metais, taigi, kai kompiuterių ir rinkos išsivystymo lygis buvo pakankamas, jie ir jų gebėjimai bei patirtys (10 000 praktikos valandų) buvo kaip tik ten ir tada, kai jų reikėjo. Taip gimė Apple, Microsoft, Oracle ir kiti gigantai.

Pagrindinė knygos idėja tokia. Tam, kad taptum išskirtiniu, turi susikirsti svarbiausi dalykai:

  • Praktika. Turite būti savo srities specialistai. Sukaupkite 10 000 valandų bagažą ir jums vargu ar rasis lygių toje srityje.
  • Aplinkybės ir aplinka, kurioje esate. Vargingai gyvenančių šeimų vaikai mokosi lėčiau. Jų tėvai neturi pinigų būreliams ar papildomiems mokslams. Gimusieji sausio, vasario ir galbūt kovo mėnesį patenka į ledo ritulio lygą. Kiti – ne. Tiesiog neliko vietų.
  • Kultūra. Augant tingioje ir sočioje aplinkoje, sunku priversti save sukaupti reikalinga praktikos kapitalą. Ne emigrantai iš rytų Europos sugeneravo tiek daug sėkmės istorijų JAV.
  • Didžiulė sėkmė. Jos prireiks daug.