Pakeisk savo kūno sudėjimą

Jau esu šlovinęs “The great courses” – teorija apie žmogaus smegenis, vadovavimo įgūdžiai, kalbų evoliucija. Šįkart griebiau kūno kompozicijos reguliavimą pasitelkiant fizinį aktyvumą ir mitybą. Tim Ferriss savo knygoje “4 valandos kūnui” (labai keista, kad perskaičiau, bet neaprašiau jos čia) rašo apie daugybę triukų – 15min kūno mirkymas lediniam vandeny, daugybės preparatų vartojimas, sportas, pirtis, hormonų terapija, žodžiu, labai sudėtingai viskas.

Šiame kurse viskas suvedama (mano supratimu, logiškai ir teisingai) į dvi sritis – mitybą ir fizinį aktyvumą. Pastarasis skirstomas į dvi grupes – kardio ir jėgos pratimus. Jėgos pratimai ypač reikalingi visiems, kam daugiau nei 35 metai, nes nuolat mažėjant raumenų masei, mažėja ir mitochondrijų, kūno krosnių kiekis. Mažėjant energijos suvartojimui, bet nestabdant mitybos įpročių, 40 jubiliejų švenčiami jau apsirūpinus apsauginiu – riebaliniu sluoksniu.

Taigi jėgos pratimai padeda neprarasti raumenų masės, kuri yra energijos kūrenimo krosnis. Kardio pratimai – HIIT (Hyper Intensive Interval Training – mano mėgiamiausi) ir ilgesnė nei 2 val veikla – ėjimas įvairaus reljefo vietomis, važiavimas dviračiu ar pan. Idealiu atveju norėtumėt per savaitę treniruotis 4 kartus – 2 kartus jėgos, 2 kartus – kardio pratimai, ypač jei tai HIIT.

Mityba. Kaip ir visada – cukrus yra blogai – tuščios kalorijos, uždegiminiai procesai ir pan. Baltymai ir riebalai yra organizmo statybinės medžiagos ir lėta energija. Greita energija turėtų būti gaunama iš lėtų, žemo glikeminio indekso angliavandenių.

Skamba paprastai? Man – taip. Bet va, laikytis ir nenuklysti – gerokai sunkiau:)