Išmintingas investuotojas

Benjamin Graham buvo vienas kiečiausių investuotojų. Apie jį žinotumėte ir jūs, tik taip jau nutiko, kad vienas jo gabus mokinys tapo labiau žinomu ir sėkmingu, ir visą dėmesį susirinko sau. Tas mokinys, savaime suprantama, yra Omahos pranašas Warren Buffet.

Ši knyga parašyta netrukus po antro pasaulinio karo ir buvo keletą kartų pildyta, galbūt dėl to neapleidžia jausmas, kad turinys visiškai nepasenęs. B. Graham pabrėžia skirtumą tarp spekuliavimo ir investavimo į vertės didinimą, o vėliau aiškina kaip atskirti gerai valdomas įmones nuo blogų, kaip vertinti jų finansines ataskaitas ir išvengti Mr. Market (pono Rinkos) neracionalių pagundų.

Kaip ir kiti iškilieji investuotojai, autorius nurodo, kad dažnai prekiaudami užtikrinsite pelną brokeriams, o besivaikydami didelių pelnų, nemažai prarasite dar ir nesėkmingoms, rizikingoms ir pervertintoms akcijoms. Todėl racionaliausias pasirinkimas – lėtas, dėmesingas darbas atsirenkant įmonių akcijas ir fondus ir nuolatinis, periodinis investavimas į juos. Taip galima pasiekti 10 ar 15% pelningumą, didesnius lūkesčius paliekant rizikuoti linkusiems svajokliams. Labai primena John. C Bogle ir jo patarimus “Mažojoje knygoje apie sveiko proto investavimą“.

Labai išsamus knygos aprašymas čia: https://www.valuewalk.com/2019/01/great-summary-intelligent-investor-book/