Trigeriai

Marshall Goldsmith yra vadovų koučeris ir lyderystės konsultantas, kuris parašė (šią) knygą apie tai, kaip pasiekti savo tikslų, išvengiant išorinių ir vidinių dirgiklių.

Paprastai veikimo seka yra tokia: trigeris, reakcija, veiksmas, rezultatas. Pavyzdys: trigers: telefonas suvibruoja, gauta FB žinutė; reakcija: noriu pažiūrėti kas ir ką parašė; veiksmas: paimti ir atrakinti telefoną, pažiūrėti žinutę, tuomet dar kitas žinutes ir naujienas; rezultatas: esate atitrauktas nuo darbo ar kitos veiklos. Produktų ir paslaugų kūrėjai deda labai daug pastangų, kad būtent toks įpročio formavimo ratas užsisuktų, ir jų produktas (pvz, Facebook) gautų daugiau aktyvių vartotojų, praleisto laiko ir pan.

Ką daryti, kad būtų kitaip, kad būtų geriau? Motyvacijos neužtenka – reikia ir žinių, ir gebėjimų atsispirti stimuliavimui (dirgikliams, trigeriams). Visų pirma, aplinka. Jei aplinkos nekontroliuote jūs, aplinka kontroliuoja jus.

Antra, turite suprasti skirtumą tarp disciplinos ir kontrolės. Disciplina padeda siekti norimo elgesio (ir rezultato). O kontrolė padeda išvengti neigiamo, nenorimo elgesio.

Trečia, viešai pasisakykite ko vengiate ir ko siekiate. Pavyzdžiui, kad metate rūkyti, ar pradedate sportuoti – viešas įsipareigojimas yra vienas didžiausių motyvatorių.

Na, ir paskutinis, ko gero, svarbiausias elementas – grįžtamasis ryšys, analizuojantis priklausomybę tarp elgesio ir išorės. Analizuodami šį ryšį, galite koreguoti aplinką ir savo elgesį ir kryptingiau siekti savo tikslų.