Aiškiai pasakyti tai, ką nori pasakyti.

Joel Schwartzberg yra komunikavimo profesionalas, konsultuojantis įmones ir vadovus apie tai, kaip reikia aiškiai, suprantamai, paprastai ir gerai pristatyti savo idėjas ir rašyti kalbas. Jo knyga netrumpu pavadinimu Get to the Point!: Sharpen Your Message and Make Your Words Matter paprastai ir aiškiai paaiškina kuo skiriasi tema, idėja ir esmė (point). Pastaroji savyje turi pasiūlymą kaip spręsti keliamą klausimą ar problemą.

Pavyzdžiui, “interneto svetainės lankytojų skaičius sumažėjo, todėl aš siūlau (rekomenduoju) investuoti į reklamą kanale X.” Labai dažnai susirinkimuose žmonės stringa ir kankina vienas kitą gaišindami laiką, nes nėra pasiruošę pateikti siūlymą, kelia problemą, ar diskutuoja tema ir nukrypsta į ilgas diskusijas.

Beje, nukrypimas “į lankas” ir bereikalingas kalbėjimas yra viena didžiausių ydų mano aplinkoje, įskaitant ir mane patį. Reikia išmokti neskubėti, neužkalbėti paties savęs ir kitų, daryti ilgesnes pauzes ir prieš sakant ką nors viešai, geriau apmąstyti tai, ką sakome.

Savaime suprantama, suformuluoti esmę nėra lengva – daug lengviau “kažką pakalbėti”, nei skirti pakankamai dėmesio ir laiko tam, atsakyti pačiam sau į klausimą “tai ką aš noriu tuo pasakyti?”