Dieviškieji žmonės – Homo Deus – Yuval Noah Harari

Savo pirmojoje knygoje Sapiens, autorius perkrato Homo Sapiens – žmogaus – istoriją. Šioje knygoje Y. N. Harari žvelgia tolyn, kaitindamas mūsų vaizduotę ir siūlydamas įvairius, dažniausiai pragaištingus žmonijai, scenarijus.

Homo Sapiens sėkmingai išnaikino didžiąją dalį kitų Žemės gyventojų. Ne tik Homo Erectus ar Neandartaliečius. Homo sapiens, geriausia žudymo mašina, noriai imasi smerkti myriop kitokios spalvos, religijos, ar rūšies žmones. Jau dabar JAV piliečio gyvybė yra visuotinai laikoma vertingesne nei afganistano ar venesuelos gyventojo. O kas bus, kai genų inžinerija ir į nervų sistemą bei smegenis integruojami lustai turtinguosius pavers dar gražesniais, protingesniais ir geresniais?

O kas bus, jei mašinos, nors ir neturinčios kognityvinių gebėjimų, imsis užduoties taip, kad šalins iš savo kelio visus, stojančius skersai kelio? Kokias profesijas rinktis, kai, panašu, jog didžiąją dalį šiuo metu populiariausių darbų gerokai geriau atliks mašinos, remdamosis duomenimis? Ar verta rinktis sutuoktinį visam gyvenimui, jei žinosite, kad statistinis jūsų gyvenimo amžius nebe 75, o 150 metų? Ar taupysite pensijai? Ar rūpinsitės pro-pro-proanūkiais?

Scenarijų yra daug, ir visi jie yra gluminančiai nepatogūs, jei norite tikėti šviesia ateitimi. Tačiau privers susimąstyti apie save ir savo vaikų ateitį.

Graži apžvalga yra čia: https://steemit.com/science/@herverisson/homo-deus-part-3-homo-sapiens-loses-control