Valios ugdymas – Kelly McGonigal

“The Willpower Instinct” by Kelly McGonigal

Šia knyga su manimi pasidalino mano draugas Mixas. Knyga apie tai, kas yra valia ir kaip ją ugdyti. O tai autorė padaro išaiškindama psichologinius ir biologinius mechanizmus. Jei anksčiau mano skaitytos knygos daugiau dėmesio telkė į įpročio formavimą, norit pasiekti savo tikslą, tai čia atsakymai buvo kaip jų atsisakyti. Žalingų, pavojingų, nemalonių, trukdančių pasiekti tikslų, įpročių.

Kada žmonėms sekasi laikytis susitarimų su savimi? Kai jie yra išsimiegoję, fiziškai aktyvūs, nekaltina ir neperspaudžia savęs ir suvokia, kad ateities AŠ yra tas pats AŠ, kaip ir šiandien.

Čia turbūt svarbiausia (man) knygos įžvalga – suvalgydami dar vieną saldainį ar surūkydami cigaretę (nuo rytojaus/kitos savaitės jau nebe), mes atiduodame atsakomybę ateities AŠ.

Savimonė. Išmokdami stabtelti ir atsispirti greitajam impulsui (Kahneman’o greitojo mąstymo sistema), mes galime įvertinti, kaip šis impulsas (rūkyti, valgyti ir pan) kenkia mūsų tikslo siekimui. Taip aktyvuojame ir dirbame su lėtąja, protingesne ir racionalia smegų dalimi.

Čia tai, ką įsiminiau geriausiai. Jei įdomu, žiūrėkite jos pristatymą Google Talks. Netrumpas, bet tikrai trumpesnis nei knyga: