Ką reikia žinoti norintiems kalbėti TED konferencijose

TED Talks: The Official TED Guide to Public Speaking – Chris Anderson

Viešas kalbėjimas dažniausiai yra žavus svajonėse tol, kol nereikia lipti ant scenos ir kalbėti taip, jog tave girdėtų.

Chris Anderson yra TED kuratorius (ir savininkas).  TED yra žinomiausia ir kokybiškiausia idėjų skleidimo platforma pasaulyje. Todėl man rodos, visiškai normalu, kad Chris gali sau leisti išleisti patarimų knygą norintiems kalbėti viešai. Dar daugiau – kalbėti viešai taip, kad būtumėte nenuobodūs, kad jūsų klausytų, girdėtų ir prisimintų tai, ką sakėte.

Knygą sudaro pagrindiniai skyriai:

Pagrindai: iškalbos raštingumas, idėjos plėtojimas, spąstai (kurių reikia vengti) ir kalbos stuburas.

Kalbos įrankiuose yra penkios dalys: kaip sukurti asmeninį santykį, istorijos dėliojimas, būdai kaip papasakoti sudėtingus dalykus, kaip įtikinti ir nustebinimas (atskleidimas) – turbūt šitas skyrius man buvo naudingiausias – naudojant šią seką, panašu, galima susikurti savo kalbų receptą, kurį galima sėkmingai pernaudoti vėl ir vėl.

Pasiruošimas: vaizdinės priemonės, kalbos tekstas (atmintinai ar ne), repeticijos, pradžia ir pabaiga. Skaitydamas šį skyrių prisiminiau save ir kolegas, Powerpoint skaidres redaguojančius paskutinę minutę ir manančius, kad galvoje skalbantis balsas yra puiki repeticija. Taip nebedarau jau seniai – man tiesiog nepatiko šūdinas jausmas per prezentaciją, kad susimovei kapitaliai – netilpai nei į laiką, nei pasakei tai, ką reikėjo (nes temų buvo per daug), nei kalbėjai įtaigiai.

 Pasirodymas scenoje: apranga, baimės suvaldymas, pagalbinės priemonės, balsas ir laikysena, neįprasti (ir pavojingi) formatai.

 

Kam įdomi knyga? Manau, kad tiems, kas jau ne kartą yra kalbėjęs, susimovęs ir pajudėjęs savišvietos keliu geresnio viešojo kalbėjimo link.

Autorius pristato savo knygą čia: