Svajonių komandos kūrimas: penkios komandos silpnybės ir būdai, kaip tai įveikti

The Five Dysfunctions of a Team – Patrick Lencioni

Patrick Lencioni yra žinomas vadovų konsultantas, dažniausiai konsultuojantis komandų formavimo ir bendradarbiavimo temomis. nuo 1998 metų jis išleido devynias knygas, o labiausiai autorių išpopuliarino trečia, jei skaičiuoju teisingai, autoriaus knyga.

Kaip ir M. Gladwell ar B. Tracy, P. Lencioni mėgsta fabulą – jo tema pateikta per sugalvotą istoriją apie įmonę ir naujai paskirtą direktorę Katrin, paveldėjusią stiprią individualistų komandą. Komanda stipri, ir irkluoja iš visų jėgų. Tik bėda, kad irkluoja kiekvienas į savo pusę, todėl įmonė, nors ir stipri technologiškai, yra silpstantis verslas.

Katrin naudoja penkių pakopų piramidę, kurioje yra: Pasitikėjimo stoka, Konflikto baimė, Įsipareigojimo stygius, Atskaitingumo vengimas ir Nesirūpinimas rezultatais.

Savaime suprantama, viską darant teisingai, gaunasi štai kas:

  1. komandos nariai pasitiki vienas kitu ir žino vienas kito silpnąsias bei stipriąsias puses
  2. jie įsitraukia į sąžiningą ir emocingą konfliktą dėl idėjų. Tariama harmonija ir konfliktų nebuvimas įvardijamas kaip ypač pavojinga situacija – akivaizdu, kad komandoje yra nepasitikima vienas kitu.
  3. įsipareigoja jau priimtiems sprendimams
  4. skatina vienas kitą ir yra reiklūs vienas kitam – taip užtikrina, kad bendras komandos tikslas būtų pasiektas
  5. susitelkia ne į savo asmeninius, bet į bendrą komandos rezultatą.

Autorius taip pat pabrėžia, kad vadovų komanda privalo būti pirmiausiai lojali ir komanda vienas su kitu, vadovų komandoje, o tik tada – savo pavaldiniams.

Na, ir nieko naujo, bet labai svarbu – PST – pats svarbiausias tikslas. Išrenkamas vienas (ne, ne finansinis), TIK VIENAS tikslas, kurio sutartinai siekia visi vadovai ir jų pavaldiniai. Knygoje tikslas buvo – didinti klientų skaičių.

Labai rekomenduoju šią knygą visiems vadovams. Juolab, kad pasiteisinimų nelabai gali būti – knyga puikiai išversta į lietuvių kalbą ir pasiekiama ranka, pvz, knygos.lt