Pyrago dalybų filosofija startuoliams – Mike Moyer

Slicing pie by Mike Moyer

Apie šią knygą, o veikiau visą filosofiją, man pranešė mano amžinas ir nuolatinis partneris ir draugas Aurimas Mixas Petrevičius.
– “bru, privalai paskaityt, čia tai, su kuo tu nuolat susiduri”, sako jis.

OK, galvoju, jei jau taip rimta, imu ir skaitau. Tiksliau, klausau.

Mike Moyer yra serijinis rašytojas ir verslininkas. Slicing pie yra toli graži ne pirma jo knyga. Iš viso jis jų parašė net aštuonias!

Mintis pakankamai paprasta – akcijų dalinimasis naujai kuriamose įmonėse dažnai yra sklandus pradžioje, tačiau kelia diskomfortą tada, kai atsiranda pinigų. Akcijų dalinimasis po to, kai atsiranda pinigai, yra gerokai per vėlyvas, o ir teisiškai sunkiai įmanomas. Mike siūlo pinigų dalinimąsi tarp svarbiausių žmonių dalintis dinamiškai, tai yra, pagal jų įdedamą darbą, skirtingai vertinant jų materialų indėlį, pinigus ir darbą.

Kiekvieną mėnesį indėliai perskaičiuojami, todėl išvengiama nesusipratimų vėliau, kuomet įmonė pasiekia stadiją, kai pyragą reikia paversti akcijomis. Tai autorius vadina teisingiausia strategija – pyrago kepimu, kuomet akcijomis pasidalinama ne prieš sukuriant vertę, o tada, kai ji jau sukurta, ar pasiekusi tam tikrą stadiją.

Tai nėra įprastas metodas, ir, tikiu, sunkiai suprantamas daugeliui įgudusių startuolių. Visgi, dinamiškas tam tikros akcijų dalies skirstymas turi labai daug prasmės naujiems, su didžiule rizika siejamiems verslams. Užsidaro 90% startuolių. Tikiu, kad dalis iš jų – ne dėl netikusių idėjų, o dėl skirtingo supratimo apie įmonės vertę ir valdymą tarp jo kūrėjų ir darbuotojų. Slicing pie galėtų būti tinkamas būdas pasidalinti vertę progresyviems kūrėjams ir įkūrėjams, suprantiems, kad daugyba iš nulio yra lygi nuliui.