Kokia gyvenimo prasmė? Kursas apie egzistencializmą.

Peržiūrėję mano skaitytų knygų sąrašą, rasite ne vieną knygą saviugdai ir gyvenimo prasmės paieškai. Taigi, tęsiu toliau. Ši garso knyga jau kurį laiką tykojo manęs būdama wishlite. Ją parašė Teksaso universiteto profesorius Robert C. Solomon.

Taigi, egzistencializmas yra filosofijos kryptis, bandanti atsakyti į klausimą “kokia yra gyvenimo, žmogaus būties prasmė ir koks gyvenimo tikslas”. Galima kapstytis giliai, t.y., seniai, iki pat Heraklito, pakeliui sutinkant Sokratą, Augustiną, nepamirštant F. Kafka ir F. Dostoyevsky. Tiesa, šiame kurse profesorius apsiriboja moderniaisiais filosofais – Søren Kierkegaard (vienas iš žinomiausių krypties atstovų, labai religingas), ateistai Friedrich Nietzsche ir Martin Heidegger (nacis), Albert Camus (humanitaras), and Jean-Paul Sartre (ateistas, marksistas). Labai įvairi publika, platus ir koncepcijų spektras – nuo gaujos, bandos jausmo ir priklausymo jai iki totalaus individualumo.

Įtakingiausias, ko gero, buvo Sartre, kuris iškart po antro pasaulinio karo paskelbė savo “we make ourselves” tezę.

Reziumė? Kaip visada, viskas paprasčiau nei atrodo. Atrasti save ir būti savimi. Skirti tam laiko. To nedarant, gyvensite nuo savęs atsietus, svetimus, beaistrius gyvenimus. Čia, žinoma, mano interpretacija.

Jau perskaitęs knygą atradau šį nuotaikingą ir labai informatyvų video, kuris gali patikti ir jums: