Checklistai, kurie išgelbėja gyvybes

Knygą man entuziastingai rekomendavo Algimantas. Aš taip pat entuziastingai ją suskaičiau per porą dienų. Savaime suprantama, kad procesai ir checklistai padeda neužmiršti to, ką jau išmokome daryti gerai ir neprivelti naujų klaidų, bet mes esam žmonės – mėgstam save įtikinti, kad viską ir taip gerai atsimenam ir kad procesų reikia tik didelėms įmonėms.

Autorius, chirurgas onkologas, naudoja pavyzdžius iš aviacijos, statybos ir medicinos, įvardindamas kaip žingsnis po žingsnio įvykdomi sudėtingiausi darbai ar suvaldomi krentantys lėktuvai. Vienas didžiausių minėtų pasiekimų – toks sąrašas reanimacijoje, kuomet penkių punktų seka padeda išvengti uždegimo po operacjos. Skirtumas nuo 60% iki 0%!!! Štai šis sąrašas, dabar jau oficialus Pasaulios sveikatos organizacijos dokumentas:

Savo darbuose naudoju bent du sąrašus. Susitikimų sąrašai, padedantys neužmiršti ir įvykdyti užduotis, o kitas – pasikartojančių darbų checklistai. Galite susikurti atskirus sąrašus klientų laiškų išsiuntimui, svetainės atnaujinimui, susirinkimo eigai.