Neteisingas elgesys – Misbehaving – Richard Thaler

Įspūdinga! žinoma, nemaža dalis pavyzdžių ir konceptų jau girdėta, nes skaičiau jo kolegos ir draugo Daniel Kahneman knygą, o ir kitų knygoje minėtų bendradarbių sąrašas įspūdingas, kaip ir straipsnių temos!

Knygoje pateikiami pavyzdžiai, kuomet net patys pragmatiškiausi žmonės, vadinami ekonais, priima nelogiškus, neteisingus sprendimus. Nes tai, kaip vadina autorius, yra teritorija, kurioje susikerta ekonomika ir psichologija. O ten, kur įvyksta susikirtimai, žmonės mieliau renkasi didesnę tikimybę pralaimėti nei mažesnę – laimėti. Žinoma, marketingo, komunikacijos ir kainodaros veikėjai įgudusiai naudojasi technikomis, ir kartais – ne visai etiškai. Tačiau kartais paprasti dalykai daro stebuklus – paprastas klausimas atsiimant vairuotojo pažymėjimą padidina organų donorų sutikimą šimtais procentų.

Vienas labiausiai man įstrigusių patarimų yra toks: jei jau nusprendei investuoti, kol esi jaunas investuok į akcijas, o vyresnis – obligacijas. Investavus nebesidairyk į naujienų portalų finansų skiltį, nes prisivirsi bėdos:) – palik viską kaip investavai ir nekreipk dėmesio į triukšmą.

Patiks visiems, kam patinka D. Kahneman, N. N. Taleb, A. Tversky. Financial times apžvalga čia. New York times – čia.