Juodoji gulbė – Nassim Taleb

The Black Swan by Nassim Nicholas Taleb

Labai primena “Next 100 years by George Friedman”. Tik labiau ta prasme, kad viskas atvirkščiai – jei G. Friedman spėja ateitį – kas su kuo kariau, N. Taleb šaltakraujiškai, remdamasis statistika, pateikia faktus, jog didžiausią įtaką pasaulyje padarė dalykai, kurių nesitikėjo niekas. Kaip ir kitoje savo knygoje “Antifragile” (irgi galingas bestselleris), Nassim sako, kad jei jau dalykus žinai iš anksto, nebus nei svyravimų rinkoje, nei Gutenbergo ir jo spausdinimo mašinos, nei kitų dalykų, o kiekvienas netikėtumas mus vis labiau užgrūdina. Tuo tarpu išankstiniai bandymai apsisaugoti ir išvengti krizių ir kitų nemalonių faktorių, daro mus silpnesniais.

Juoda gulbė yra tai, kas pakeičia aplinką, gyvenimus, nusistovėjusią rutiną taip kardinaliai, kad apie tai ilgai kalba visi, o vėliau rašo ir knygas. Čia mano interpretacija.

Wikipedia puslapis apie šią knygą labai išsamus ir geras, jei norėsite pasidomėti daugiau. Knygą rasite Amazon. Žinoma, knygynuose rasite ir lietuvišką vertimą

Svarbiausi dalykai:

  • Kalakuto gyvenimas pasikeičia 1001 dieną. Keista, nes dar dieną prieš tai jis rėmėsi istoriniais duomenimis, vertindamas kokį maistą gaus rytoj ir kiek padidės davinys, lyginant su praėjusiu mėnesiu. Šeimininko kirvis jam buvo didelis netikėtumas. Juodos gulbės dydžio netikėtumas
  • Extremistan ir Mediocristan yra autoriaus išgalvotos šalys. Spėkite, kurioje šalyje normalaus tikimybinio įvykių pasiskirstymo pagal įtaką (Gaussian distribution), žinoma varpo formos kreive, tikėtis neverta?
  • Empty suites – ekspertai, atsitiktinumo dėka praturtėję (moraliai ar materialiai) iš tranzakcijos vėliau yra laikomi ekspertais visiems kitiems įvykiams nuspėti (krizėms, pavyzdžiui).
  • Ateities nuspėti tiesiog neįmanoma.
  • Umberto Eco anti-library konceptas – perskaitytos knygos bibliotekoje yra absoliučiai nevertingos. Vertę turi tik dar neskaitytos knygos.
  • Narrative fallacy, confirmation bias ir kiti žmogiškus sprendimus įtakojantys veiksniai

Kažkas internetuose nupiešė ir patalpino visai įdomų šios knygos minčių žemėlapį.
The black swan book mind map