Koncentracija ir dedikacija darbui

Deep Work: Rules for Focused Success in a Distracted World by Cal Newport

Su Cal Newport susiduriu jau nebe pirmą kartą. Iš pradžių buvo “So good they can’t ignore you”, o dabar ši, apie gilią koncentraciją dirbant.

Ironiška, kad gilaus darbo, arba fokuso aš kryptingai ieškojau nuo pat tos akimirkos, kai tapau vadovu, ir laiko sau ir savo darbui likdavo vis mažiau – kuomet visą dieną dirbi, gesini gaisrus, bendrauji, o vakare supranti, kad rodos, nieko doro ir nenuveikei. Ironiška todėl, jog, greičiausiai, neturėdamas šios problemos, nesuprasi ir knygos esmės bei prasmės.

Susiduriantis su seklaus darbo problema žmogus pradeda mėgautis naktiniu darbu, kuomet šeima užmiega ir niekas nebeskambina arba neberašo laiškų. Vėliau atranda pomėgius, leidžiančius ir mokančius koncentracijos. Mano atveju tai yra jėgos aitvarai, kelionės motociklu, knygų skaitymas (kuomet susikoncentruoji tiek, kad nieko aplink nebegirdi), programavimas ir staliaus darbai. Visų šių veiklų neįmanoma daryti sekliai, ir jie išmokina koncentracijos geriau nei bet kokie teoriniai mokymai ar kursai.

Programuotojai žino, koks vertingas yra gilus darbas, ir kaip erzina nuolat blaškantys veiksniai, todėl susigalvoja įvairiausių būdų izoliuoti save nors ir trumpiems, tačiau labai produktyviems, netrukdomiems darbo tarpsniams. Išjungia prieigą prie interneto tam tikriems puslapiams ar programoms, klauso muzikos be dainavimo, dirba namuose ar ten, kur jų neblaško, skiria tam tikrą dienos dalį giliam darbui. Nustebtumėte sužinoję, kad programuotojai vertę kuria ne daugiau kaip 25%-30% viso savo darbo laiko.

Cal Newport receptai yra paprasti, bet juos įgyvendinti nėra lengva – reikia susiformuoti įpročius, o tai pareikalaus valios ir disciplinos. Gebėjimas atsispirti trikdžiams, kurių yra vis daugiau, pasiekiamas ne iškart, tačiau rezultatai kalba patys už save. Stebėkite produktyviausius žmones – kolegas, draugus, įžymybes ir pamatysite, kad kiekvienas jų turi savo produktyvumo paslaptį. Ir nė vienas jų nedirba sekliai.

Štai čia knygos pagrindinės mintys: