Ateinantys 100 metų geopolitikoje – spėjimai pagal G. Friedman

Next 100 years by George Friedman

Man labai patiko skaityti šią knygą! Įtraukianti, nestokojanti fantazijos ir drąsių spėjimų.

George Friedman yra didelis JAV patriotas, todėl knygoje negaili pasiūlymų, kaip ji gali atsilaikyti prieš Turkų ir Japonų (si, spoiler!) ataką kosmose ir elektros energija varomą kariuomenę didžiojoje Europos lygumoje, stabdančią lenkų (!) ekspansinę agresiją:)

George remiasi prielaida, kad regionai, nacijos, valstybės turi savo genus, t.y., vienas žmogus negali padaryti didesnės įtakos nei nacijos vidutinė galima įtaka. Suskaidęs istoriją į 500, 100 ir 20 metų blokus, jis apžvelgia Britų įsigalėjimą pasaulio jūrose, vėliau šią galią savanoriškai perleidžiant JAV. Iš esmės vandenynų ir kosmoso kontrolė, anot autoriaus, yra esminis kriterijus valdant pasaulį.

Kitos pabrėžiamos neišvengiamybės – reljefo privalumai ir trūkumai (Kinijos, Rusijos izoliacija ir didelė tikimybė, kad jos žlugs), didėjanti žodžio laisvė ir tautinis sąmoningumas (Kinija, vidurinieji ir artimieji rytai), paseksiantys Europos fragmentavimosi pavyzdžiu. Susilpnėjus Rusijai, JAV neturės kito pasirinkimo, tik paremti Turkiją ir Lenkiją, tapsiančiomis regionų lyderėmis, o tuo pačiu – ir nauja grėsme pačiai JAV, kaip ir sustiprėjusi Meksika.

Žavinga tai, kad autorius tikisi, jog neišvengsime pasaulinių karų, tačiau civilių aukos bus minimalios. Šių dienų kontekste (turiu omeny artimuosius rytus) tai būtų geriausia, kas galėtų nutikti. Deja, autoriaus įžvalgoms dar per anksti tapti realybe.

Knyga internete (anglų kalba, Amazon)