Elon Musk istorija

Elon Musk: Tesla, SpaceX, and the Quest for a Fantastic Future by Ashlee Vance

Kas nežino Elon Musk? Raketos, mašinos, tuneliai ir Marso užkariavimo programa. Kas nenorėtų parašyti knygos apie jį? Juolab, kas istorija yra verta knygos, o antraščių herojaus pavardė garantuoja didelius pardavimus:)

Ir visgi, atmetus sarkazmą, man didžiulį įspūdį padarė žmogaus tikslo turėjimas ir pakankamai sudėtingas kelias į tą tikslą.

Taip, ši knyga ilgoka ir kartais nuobodi. Perskaičius pusę jos, jau buvo kilus mintis mesti ją šalin, ypač dėl nesibaigiančių autoriaus pagyrų Elonui. Bet aš žmogus kantrus ir užsispyręs, įveikiau ją iki galo:)

Istorija: berniukas iš Pietų Afrikos Respublikos nuo pat mažens svajojo nuvykti į JAV, nes ten galimybių šalis, o šai Afrika nelabai. Jis nuo pat mažens žinojo, kad bus inžinierius. Sulaukęs 18, movė į Kanadą, o vėliau ir į JAV, dirbo įvairiausius darbus, kol kartu su broliu įkūrė Zip2 – skaitmeninį verslo katalogą, na, modernią geltonųjų puslapių versiją.

Pardavęs verslą, savo dalį investavo į x.com, kuris vėliau susijungė su konkurentu Paypal. Šis verslas jam investiciją grąžino smarkiai – $1.5 miliJARdo! O čia Elon net nemirktelėjo – žinojo, kad energetika yra tai, kur jis eis. Susipažino ir investavo į Tesla motors, pridarė krūvą klaidų, buvo išmestas iš CEO pareigų, ir, pasimokęs iš klaidų, sugrįžo atgal. Keletą kartų bandė bankrutuoti, bet paskutinę minutę jį vis ištraukia NASA ar kita užsakymų duodanti organizacija, ir pasaka baigiasi laimingai.

Elonas pristatomas kaip labai reiklus sau ir kitiems, visiškas nolaiferis, siekiantis tikslų, bet niekada nepataikantis į deadlainus – visi jo verslai paveldėjo šį geną. Dar vienas dėsningumas – motyvuoti, įtraukti, bet išsekę darbuotojai, savo dievuko Elon vis genami pirmyn.

Keletą metų dirbu elektronikos srityje. Man pasirodė skausmingai pažįstama tai, kad ir ten inžinieriai dirba, daro ir padaro daiktus. Tačiau terminai, logistika, atsiperkamumas, vertės grandinė ir kitas verslo mėšlas jiems neįdomus. Žinoma, tai keičiasi, tačiau dažnai technologinėse įmonėse tai yra tiesa. Išskyrus turbūt Apple.

Aš manau, kad Elon Musk praėjo ugnį ir vandenį, kad būtų ten, kur yra dabar. Taip, jo asmeninis gyvenimas yra apgailėtinas, tačiau jis pasirinko džiaugtis tuo, ką turi.