Konkurencinis pranašumas, kurį suteikia laimė

Kai tik pasieksiu tą kažką, tuomet ir būsiu laimingas. Kai uždirbsiu pirmą milijoną, kai susirasiu darbą, kai įkursiu verslą. Tačiau viskas yra atvirkščiai: laimingi žmonės kuria daug geresnius dalykus nei nelaimingi. Todėl turime išmokti jaustis gerai ir laimingi – tuomet ir tikslus pasieksime lengviau.

The Happiness Advantage: The Seven Principles of Positive Psychology That Fuel Success and Performance at Work by Shawn Achor

Knyga yra psichologijos, sociologijos ir filosofijos tyrimų ir įrodymų lydinys, pateiktas plačiai publikai. Mano nuomone, tai nėra pozityvizmo propaganda, nors tokių įtarimų turėjau.

Esminiai dalykai: laimė nėra gera nuotaika. Laimė yra skirtingi patyrimai, įskaitant ir blogas emocijas. Tačiau su jomis reikia dirbti, kad neigiami dalykai neužgožtų mąstymo ir neįsuktų į amžiną spiralę. Ieškodami teigiamų apraiškų net ir mažiausiose situacijose, išmokome save pozityvumo. O klaidas ir nesėkmes turėtume priskirti mokymosi procesui – taip galų gale atrasime raktą į sėkmę.

Principai yra 7:

  1. jei esate laimingas, turite didžiulį pranašumą. Martin Seligman, pozityviosios psichologijos pradininkas, išskyrė tris laimės elementus: malonumą, įsitraukimą ir prasmę. Maitinkitės, sportuokite ir mokykitės pozityvumo.
  2. svertas ir atskaitos taškas. Turite pakeisti savo požiūrį, atskaitos tašką o svertas yra tai, ką išmoksite mokydamiesi būti pozityvūs ir laimingi
  3. Tetrio efektas. Kai ko nors ieškome, mūsų smegenys mato selektyviai, ieškodamos konkretaus objekto spalvos, formos ar kitų savybių. Taip pat ir mąstyme. Turime išmokti pamatyti tai, ko nematome.
  4. Kritimas aukštyn. Perlenkiame lazdą galvodami ir išsigalvodami “kas bus, jeigu bus”. Viskas yra gerokai paprasčiau. Nenuleiskite rankų, jei nepavyksta.
  5. Zoro ratas. Žinodami, tikėdami, kad situaciją kontroliuojate jūs, galite būti tikri – jausitės gerai. Nekontroliuojate visko? Pradėkite nuo mažo rato.
  6. 20 sekundžių taisyklė. Nepasiduokite impulsui daryti viską mažiausio pasipriešinimo keliu. Ištreniruokite save prieš priimant sprendimą apgalvoti, ar neinate lengviausiu keliu.
  7. Socialinis gyvenimas. Visi žmonės, kalbantys apie laimę, mini kitus žmones ir ryšius, kuriais jie mėgaujasi. Nutraukite tuos, kurie jums teikia liūdesį ir skausmą. Dalyvaukite, socializuokitės, priklausykite bendruomenei, kuriai norite priklausyti.

Labai išsami knygos apžvalga yra čia.