Viskas prasideda nuo maisto – whole30 programa

It Starts with Food: Discover the Whole30 and Change Your Life in Unexpected Ways

Jau esu skaitęs nemažai knygų apie mitybą ir net baigęs  išsamų Coursera kursą apie mitybą, nusprendžiau atšviežinti savo žinias ir perskaityti šią knygą. Mane užkabino aprašymas, žadantis mokslinį pagrindimą, kodėl Paleo mityba yra gera ir tinkama. Užkabino dėl to, kad kadaise esu mėginęs maitintis būtent tokiu būdu, ir mano kūnui, švelniai tariant, tai patiko. 

Paleo mityba yra tai, kuo maitinosi mūsų protėviai prieš daugiau nei 4.000 metų – tuomet kai dar nebuvo išradę žemės ūkio ir maitinosi sumedžiotų gyvūnų mėsa ir tuo, ką rasdavo pievose ir miške. Kai kurie šios mitybos propaguotojai perlenkia lazdą ir užspaudžia viską taip, kad net pakenkia savo organizmui, tačiau laikantis saiko, išmėginti galima viską. 

Knyga išsamiai paaiškina visą virškinimo procesą ir pamažu įrodinėja, kad miltai, cukrus ir pieno produktai (išskyrus riebalus – pieną ir sviestą) sukelia uždegiminius procesus, kiauro žarnyno sindromą, įjungia autoimuninius procesus ir kitus nesmagius dalykus. 

Apie ką čia? Apie atsisakymo alergenų, netoleruojamo maisto trisdešimčiai dienų, o tuomet – stebėjimą, kas jums tinka, kad kas – ne. 

Beje, knyga man priminė Tautvilės Šliažaitės paskaitą, matytą Youtube. Labai rekomenduoju – geras ir svarbus įvadas į  sveikos mitybą. Skiriasi nuo knygos ideologijos, bet esmė panaši: