Ekonomikos smogiko išpažintis

Confessions Of An Economic Hit Man by John Perkins

Smogiko, kuriam prabudo sąžinė, išpažintis. John Perkins išdėsto visą savo gyvenimo istoriją, pradedant draugais, tėvais, uošviais ir patekimu į korporatyvinės Amerikos interesų tinklą. Vėliau jis yra apmokomas NSA ir susijusių struktūrų tam, kad galėtų pateikti vyriausybėms ir valstybių vadovams įtikinamą ekonominį bullshit. Ekonometrija, finansinis modeliavimas, TVF paskola, Jungtinių tautų priedanga, valstybės sekretoriaus pagalba JAV korporacijoms padeda išspausti maksimalią naudą zero-sum žaidime.

Tarkime, Indonezija, Venesuela, Saudo Arabija ar kita valstybė priima pagalbą – nusprendžiama elektrifikuoti ar kitaip smarkiai pagerinti infrastruktūrą. Žinoma, tam reikia paskolos iš tarptautinio valiutos fondo ar kitos valstybės. Žinoma, prognozė paruošta taip, kad paskolą atiduoti laiku praktiškai neįmanoma, todėl JAV korporacijos įgyja teisę naudotis valstybės resursais – kanalu, šachta, nafta ir pan. Schema, tenka pripažinti, grandiozinė, o pateikiami pavyzdžiai – itin realistiški.

Kodėl valstybės “pasirašo” tokias sutartis? Nes vadovai jų korumpuoti (dažniausiai pagalbos reikia neišsivysčiusioms ar besivystančioms valstybėms), nes valstybės geopolitinė padėtis svarbi JAV, ir ji įvairiais būdais priverčia vadovus sutikti su sąlygomis – čia jau legendos apie Indonezijos, Panamos, Venesuelos lyderiu mirtis CŽV būdingam braižui.

Ką daryti? Įsijungti kritinį mąstymą ir žinias pradėti vertinti kitaip. Kariniai konfliktai, rinkimai, sutartys, skambūs pažadai ir kita iki šiol, atrodo, bereikšmė informacija nuo šiol skamba visai kitaip. Būdami būdrūs, žmonės gali nusiimti rožinius akinius ir apsaugoti savo vaikus ir anūkus nuo neišbrendamų skolų.