Ištvermės ir atkaklumo galia

Grit: The Power of Passion and Perseverance by Angela Duckworth

Angela Duckworth yra žinoma ir pripažinta psichologė, populiarių knygų autorė tyrinėjanti žmonių elgseną, o ypač tai, kaip jie pasiekia tikslų – atkaklumą ir išvermę, vadinamą The GritŠi knyga būtent apie tai.

Autorė atliko daugybę tyrimų (Westpoint kadetai, verslininkai ir pan), ir sukūrė savo metodiką kaip išmatuoti atkaklumą ir palyginti jį su kitais. Tai autorės svetainėje galite padaryti ir jūs. Mano atkaklumo rodiklis yra 3.8. Norėčiau, kad būtų didesnis!:)

Nuo pat pradžių Angela teigia, jog ne talentas, o nuolatinis tikslo siekimas yra daugybės sėkmingų pavyzdžių priežastis. Todėl žmonėms, kuriems pirmaisiais mokslo ar karjeros metais viskas sekasi lengvai (dėl didesnio IQ ar charakterio savybių), vėliau būna labai sudėtinga išmokti atkaklumo ir nemesti kelio dėl takelio.  Aš pats esu didelio tempo, smalsus žmogus, todėl skaitydamas knygą radau nemažai taisytinų dalykų tiek sau, tiek dirbant su kolegomis ar auklėjant vaikus.

Vienas jų – atkaklumo galima išmokti ir išmokyti. Vaikus geriausiai išmoko užklasinė veikla – būreliai, sportas ar pomėgiai. Svarbiausia – išmokyti darbą, mokslą ar projektą pabaigti iki galo (užduoties, sezono galo ar pan). Ko gero, tai ir yra tas vienintelis dalykas, kurį siekiu pasiimti iš kiekvienos knygos – mokyti save ir kitus būti atkaklesniais, siekti ilgalaikių tikslų, aiškiai nurodant savo lūkesčius jiems (ar sau).

Autorės TED kalba apie atkaklumą:

Knyga Amazon parduotuvėje.