Keista knyga apie tai, kaip gauti produktų vadovo darbą

Cracking the PM Interview: How to Land a Product Manager Job in Technology by Gayle Laakmann McDowell

Pradžioje galvojau, kad čia viso labo antraštė, kad skaitysiu apie tai, ką iš tiesų turi daryti Produktų vadovai ir kas yra svarbu juos atrenkant į darbą. Ne visai.

Na, bet savo durno užsispyrimo dėka aš knygą įveikiau:)

Produkto vadovas yra CEO neturintis formalios valdžios.

Na, tai dažnai suprantama, kad tuo pačiu Produktų vadovui nereikalingi ir resursai, tik atsakomybė. Knygoje aprašomi skirtumai tarp produktų vadovų rolių skirtingose kompanijose. Dažnai susipainioja produkto, projekto, marketingo, prekės ženklo ar kategorijos (FMCG) specialistų atsakomybės.

Autorius norodo, jog nėra ir negali būti griežtų taisyklių ką turi ir ko neturi daryti produkto vadovai – kiekviena organizacija yra savita ir menkiausi skirtumai kultūroje, resursų ir žinių valdyme ar kitose srityse yra lyg cheminė reakcija, turinti vis kitokį efektą. Visgi didžioji dalis didžiųjų įmonių (Google, Apple, Microsoft, Amazon) į produktų vadovų pozicijas samdo MBA mokslus baigusius žmones.

Dėl to, kad turi bendrą supratimą apie verslą ir gali dirbti su visais organizacijos funkciniais skyriais, suvokdami bendrą paveikslą. Technologijų rinkoje būtinomis įvardijamos žinios šiose srityse:

  • verslas
  • industrija/rinka
  • techninės/technologinės žinios
  • produktų valdymo žinios ar patirtys

Labai pabrėžiama, kad sprendimai turi būti priimami remiantis grįžtamuoju ryšiu, duomenimis, kuo daugiau analitikos. O tai dažnai pamirštama ar tiesiog, užsistovėjusioms įmonėms tampa normalia evoliucija.

Vienas geriausių pavyzdžių man buvo sukurti tušinuko dizainą… (ir kandidatai ėmėsi konstruoti daug neklausinėdami) astronautams kosminėje stotyje. O tai keičia viską! Klaidų galima išvengti jei ne pirmame, tai vėlesniuose etapuose – validuojant prototipą ar rodant brėžinius klientams.

Man labai nepatiko dalis apie tai, kaip reikia rašyti CV, motyvacinius laiškus, kaip rengtis ir elgtis interviu metu, kokie būna klausimai ir kaip į juos atsakyti, tačiau, matyt, toks jau tas gyvenimas – negali viskas būti tobula.